Medtem ko je bioklimatska pergola najvišji dosežek senčila, je vseeno na voljo tudi mnogo drugih rešitev vrtnih senčil

Med poplavo senčil za vrt lahko izbiramo med nešteto vrstami senčnih dežnikov, platni in med njimi se najde tudi bioklimatska pergola ter pa različne klasične in napredne pergole. Izbor senčila pri posamezniku je po navadi odvisen od namena, možnosti vrta, arhitekture hiše, subjektivnega okusa in nazadnje tudi finančnih zmožnostih. Mirno lahko rečemo, da je bioklimatska pergola, najdražje, a seveda najbolj napredno senčilo, ki si ga potihnem želi vsak, a le malokdo si ga lahko privošči. Iz tega naslova se večina na koncu odloči za klasične pergole, saj imajo lahko mnogo nižjo ceno.

Tehnologija izdelave vrtnih senčil je že tako napredovala, da so praktično tudi senčni dežniki videti, kakor pravi prestiž na vrtu. Če imate prefinjen okus, a vseeno ne veliko količino denarja, lahko z dežniki ali pa napetimi platni dosežete pravi rad na prostem pred vašo hišo. Cene senčil se vsekakor gibljejo med nekaj sto evri in do nekaj tisoč evri in razumljivo, je, da marsikakšen visok znesek ni za vsakogar, pa vendar si lahko tudi z nižjimi naložbami polepšate vrt pred hišo, kjer boste uživali v popoldanskih urah in bo vseeno deloval kot prestižno doživetje.

Zagotovo sta bioklimatska pergola in pa navadna pergola, najbolj vrhunsko dodelana senčila, saj sta v resnici že bolj kot ne samostojna enota na vrtu ali ob hiši. In kljub visokim naložbam si jo vseeno marsikdo privošči, saj se zaveda, da je to resnično dolgoročna naložba, ki bo trajnostna in prispevala k malo skrbem. Takšno senčilo resnično zahteva veliko dela, a vsekakor prinese mnogo udobja. Z dežniki je kljub vsemu malo več dela in skrbi. A vendar obstajajo ljudje, ki so jim takšne rešitve vseeno bolj priljubljene. Medtem ko je bioklimatska pergola ali navadna pergola fiksna rešitev, so na primer dežniki lahko premični.

Če ste oseba, ki rada letno spreminja vrt, potem bo verjetno za vas boljši nakup senčnega dežnika. Če pa imate radi red in čim manj dela na vrtu, potem bosta bioklimatska pergola ali navada pergola bolj primerni rešitvi za vas.